رفع آلارم کاذب سیستم اعلام حریق

بروز آلارم کاذب سیستم اعلام حریق یکی از معضلات مهم در سیستم اعلام حریق می باشد .

نصب و راه اندازی سیستم اعلام حریق هر ساله میلیاردها تومان برای پروژه های مختلف در کل کشور هزینه دارد ولی چند درصد از این سیستم ها به صورت صحیح عمل میکند .

غالبا بیشتر سیستم های اعلام حریق بعد از یک تا نهایتا سه ماه بعد از نصب و راه اندازی به علت عدم عملکرد صحیح و بروز آلارم های کاذب ، توسط مالکین وصاحبان صنایع خاموش می شوند و بلااستفاده می مانند.

به نظر شما چرا باید این سیستم ها که با صرف هزینه بالا و زحمت بسیار راه اندازی می شوند بعد از مدتی بلااستفاده بمانند؟

مهمترین مسئله ای که وجود دارد تعمیر و نگهداری سیستم اعلام حریق است که یا انجام نمی شود یا اگر انجام شود اصولی و صحیح نیست. اما تمام مشکل از تعمیر و نگهداری نیست ، مشکلات دیگری نیز وجود دارد که در این مطلب به آنها اشاره می کنیم :

۱٫طراحی سیستم اعلام حریق

گاهی اوقات مشکل از همان طراحی اولیه نصب شروع می شود . اینکه طراح سیستم چه کسی است و بر طبق چه استانداردی آن را طراحی می کند مسئله بسیار حائز اهمیتی است .

به جرات می توان گفت که اغلب سیستم هایی که به مشکل برخورد می کنند ، توسط کسانی طراحی و نصب شده اند که دانش کافی دراین حوزه ندارند .

انتخاب تجهیزات مناسب ، جانمایی صحیح هر کدام از دستگاه ها در محل مناسب ، بررسی دقیق طرح و امکان اجرایی بودن آن ، مد نظر قرار دادن تمهیدات نصب مربوط به سازنده و … مواردی است که طراح سیستم اعلام حریق باید در نظر بگیرد و سپس طراحی اولیه را انجام دهد. در این صورت بعد از نصب و راه اندازی شما با کمترین میزان آلارم های کاذب روبرو خواهید شد .

شرکت سماالکترونیک یکی از شرکت های دارای تائیدیه سازمان آتش نشانی البرز ، برای طراحی و نصب و راه اندازی سیتم های اعلام و اطفا حریق می باشد . و شما کاربر گرامی می توانید برای نصب و راه اندازی دقیق و اصولی از کارشناسان سماالکترونیک مشاوره دریافت کنید .

۲٫انتخاب و خرید برند مناسب اعلام حریق

بعد از طراحی سیستم اعلام حریق مهمترین مسئله انتخاب صحیح برند مناسب است. در این مرحله شما باید بررسی کنید که کدام برند جوابگوی نیاز امنیتی شما است و تمام مشخصات سیستم اعلام حریق مورد نظر شما را داراست.

از موارد مهمی که باید برای خرید برند مناسب در نظر بگیرید علاوه بر قیمت مقرون به صرفه ، مورد تائید بودن برند سیستم اعلام حریق توسط سازمان آتش نشانی است و یا در پروژه های صنعتی نفت و گاز باید مورد تائید کارفرما باشد .

۳٫نصب سیستم اعلام حریق

نصب سیستم اعلام حریق

بعد از انتخاب برند مناسب که جوابگوی نیاز های شما باشد ، نوبت به نصب سیستم می رسد . اینکه چه کسی سیستم شما را نصب میکند بسیار حائز اهمیت است . آیا این فرد دانش کافی برای نصب سیستم دارد ؟ آیا سابقه اجرایی در این زمینه را دارد ؟ این فرد باید کاملا به نکات استاندارد سیستم های اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر آشنا باشد .

یکی از مواردی که باعث ایجاد آلارم های کاذب سیستم می شود این است که در اغلب پروژه ها ، کارفرما برای کاهش هزینه ها، نصب سیستم اعلام حریق را به شخصی که وظیفه برق کشی پروژه را بر عهده دارد ، واگذار می کند و این ابتدای مشکلات عمده پروژه ای اعلام حریق است .

پیشنهاد کارشناسان سماالکترونیک به شما کاربران گرامی این است که نظارت بر نصب سیستم را در این مرحله به نماینده رسمی تامین کننده تجهیزات سیستم اعلام حریق بسپارید تا با کمترین مشکل و نرخ آلارم کاذب روبرو شوید .

۴٫راه اندازی سیستم اعلام حریق

غالبا راه اندازی سیستم های کانونشنال (متعارف) راحت تر از سیستم آدرس پذیر است . در اغلب پروژه های بزرگ فرد نصاب دانش کافی برای راه اندازی سیستم اعلام حریق را ندارد و پیمان کار پروژه ناچار به فروشنده تجهیزات متوسل می شود و راه اندازی توسط فردی آشنا به برند جهت برنامه ریزی و رفع خطاهای رایج انجام می گیرد.

معمولا در پروژه هایی که نصب با یک پیمانکار و راه اندازی با پیمان کار دیگر باشد مشکلات بسیاری پیش می آید . در صورت بروز هر گونه مشکل ، هر پیمان کار سعی می کند مشکل را به دیگری نسبت دهد. یک مورد مهم هم که اغلب به وجود می آید بحث هزینه راه اندازی سیستمی است که نصاب آن شخص دیگری بوده است . معمولا در این پروژه ها هزینه نصب و راه اندازی یک و نیم تا دو برابر می شود . زیرا فردی که برای راه اندازی سیستم می آید ، باید مشکلاتی که به خاطر عدم دانش کافی فرد نصاب به وجود آمده را برطرف کند.

خواندن این مطلب پیشنهاد می شود   سیستم دیجیتال مرکزی و کاربرد های آن

نکته ای که باید به آن بسیار توجه کرد اینکه ، فردی که برای راه اندازی سیستم می آید باید کاملا به سیستم آشنا باشد و دانش و تجربه کافی در این زمینه داشته باشد تا به صورت کاملا استاندارد این کار را انجام دهد.

۵٫تست و تحویل پروژه

مرحله بعد از نصب و راه اندازی باید سیستم سیستم اعلام را تست کرد . در این مرحله فردی که سیستم را راه اندازی کرده باید دستگاه را تست کرده و به مسئول نهایی پروژه تحویل دهد . اما به دلیل عدم مطالعه و ضعف دانش فنی اغلب کارفرمایان تحویل پروژه به سادگی انجام می شود و حتی اگر سیستم ایراد داشته باشد و به صورت اصولی راه اندازی نشده باشد ، پیمانکار راه فرار بسیاری برای تحویل سیستم پیدا میکند و کارفرما متوجه ایرادات پروژه نمی شود به مرور زمان آلارم های کاذب بروز پیدا می کند و می توان ایرادات سیستم را مشاهده کرد . بنابراین افزایش دانش فنی کارفرما نقش بسزایی در تحویل صحیح پروزه دارد که باعث کاهش هشدارهای کاذب می شود .

۶٫آموزش سیستم اعلام حریق

تست سیستم اعلام حریق

بعد از تست و تحویل پروژه باید نحوه عملکرد آن نیز آموزش داده شود که معمولا بهره بردار نهایی در اکثر پروژه ها ، افراد حراست یا نگهبانی و اطلاعات می باشند که باید عملکرد سیستم را به همراه تست های عملی آن به صورت کامل آموزش ببینند .

 در این جا نیز پیشنهاد کارشناسان سماالکترونیک این است که این آموزش بعد از گذشت دو الی سه ماه دوباره تکرار شود . چون عدم استفاده از سیستم باعث می شود که نحوه بهره برداری از آن فراموش شود .

۷٫آموزش عمومی سیستم اعلام حریق به ساکنین و کارکنان

متاسفانه بخشی از آلارم های کاذب که نمود پیدا میکنند ، به دلیل ناآگاهی و فرهنگ سازی عمومی است . بنابراین علاوه بر آموزش به بهره بردار باید یک آموزش عمومی نیز برای ساکنین یا کارکنان پروژه نیز در نظر گرفت تا تعداد آلارم های کاذب کمتر شود . زیرا بارها اتفاق افتاده است که با فعال شدن یکی از دتکتور ها و آژیرها ، وقتی به دستگاه کنترل پنل مراجعه می کنید ، متوجه می شوید که چند شستی نیز همزمان فشرده شده است . چون اغلب فکر میکنند با فشردن شستی ها آژیر قطع می شود . در صورتی که یک تصور غلط است .

۸٫ تعمیر و نگهداری سیستم اعلام حریق

آخرین مورد برای کاهش نرخ آلارم ها ، تعمیر و نگهداری دوره ای سیستم اعلام حریق است که معمولا یا انجام نمی شود یا به صورت صحیح و اصولی انجام نمیگیرد و کارفرما ترجیح می دهد بعد از چند آلارم کاذب ، دستگاه را خاموش کند .

تمام موارد ذکرشده تاثیر بسیار زیادی در روند کاهش آلارم های کاذب دارد و باید برای بهره بردن از یک سیستم اعلام حریق موثر و کارآمد به تمام نکات ذکر شده توجه کرد.

در این قسمت با یک سری از هشدارهای اشتباه که باعث فعال شدن سیستم اعلام حریق می شود آشنا می شویم :

  • اثرات محیطی مشابه آتش : دود ، گرد و غبار یا هر پدیده دیگری که باعث ایجاد دود یا شعله شود .
  • آسیب تصادفی : فعالیت های نا متناسب مربوط به سیستم مثل تست یا تعمیر دستگاه بدون اطلاع به ساکنین
  • آلارم های کاذب تجهیزات : این هشدار ها ناشی از خطاهای سیستم است .
  • هشدار های اشتباه عمدی : افراد با فشردن شستی یا به بوجود آوردن شرایط باعث فعال شدن آشکار ساز ها شوند .
  • هشدار کاذب غیر عمدی : زمانی که فرد سیستم را فعال میکند با این تفکر که آتش سوزی اتفاق افتاده اما در واقع چنین نیست .

بر اساس استاندارد BS5839 موارد زیر از هشدارهای غلط سیستم اعلام حریق است :

  1. دودهای ناشی از پخت و پز
  2. بخار ناشی از حمام و فرآیند های صنعتی
  3. دود تنباکو
  4. گرد و غبار غلیظ
  5. حشرات
  6. اسپری آیروسل
  7. جریان های بالای هوا
  8. دود ناشی از فعالیت های دیگر به جز آتش سوزی
  9. ذوب کرد ن، برش دادن و …
  10. فعالیت هایی که ایجاد دود یا شعله کند
  11. بخور دادن
  12. شمع
  13. فعالیت های الکترومگنتیک
  14. رطوبت بالا
  15. ورود آب
  16. نوسانات اساسی دما
  17. آسیب های تصادفی
  18. تست کردن و یا حفظ کردن سیستم بدون توجه به سیستم هشدار
  19. وارد آمدن فشار به اسپرینکلر که با سیستم هشدار در تماس است .

در انتها متذکر می شویم با اینکه سالانه میلیاردها تومان برای نصب و راه اندازی این سیستم هزینه می شود ، باید با رعایت اصول سرویس و نگهداری این سیستم را به صورت دائم فعال و بدون خطا نگاه داشت . فعال بودن این دستگاه باعث می شود که در لحظه ای که حریقی اتفاق افتاد به موقع ساکنین آگاه شوند . اما اگر حریق اتفاق بیوفتد و سیستم نتواند تشخیص دهد ، می توان گفت که تمام هزینه های انجام شده به هدر رفته است .

برای اینکه یک سیستم اعلام حریق کارآمد و مثمرثمر داشته باشید می توانید برای مشاوره ، طراحی ، نصب ، راه اندازی و سرویس و نگهداری در کرج با کارشناسان فنی ما در ارتباط باشد و از آنها مشاوره دریافت کنید.

 

 

منبع : http://wikifire.ir/مدیریت-آلارم-های-کاذب-سیستم-اعلان-حریق/

 

برای ثبت رای روی ستاره ها کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 4.5]